Szukaj na tym blogu

Choinki z piernika




Składniki na ciasto na pierniczki:
  • 1/2 kg mąki
  • 200g cukru
  • 200g miodu
  • 120g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczanej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka kakao
Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
Dodatkowo:
  •  zielony barwnik spożywczy
  • posypka maczek: srebrna i kolorowa
Sposób wykonania ciasta na pierniczki: 
  1. Mąkę  wsypać do miski i wymieszać z sodą.
  2. Dodać miód i masło. Jeśli miód jest mocno twardy można go delikatnie podgrzać razem z masłem.
  3. Dodać przyprawy korzenne, cukier, jajko i kakao.
  4. Zagnieść ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite. 
  5. Rozwałkować na  około 5 mm.
  6. Wykrawać pierniczki przy pomocy foremek w kształcie gwiazdek o różnej wielkości.
  7. Piec w 180 stopniach około 7 minut.
Przygotowanie lukru:
  1. Cukier puder miksować z białkami przez około 15 minut.
  2. Gotowy lukier podzielić na tyle miseczek ile kolorów chcemy otrzymać. Dodać barwniki i dokładnie mieszać aż otrzymamy jednolity kolor. 
  3. Kolorowe lukry przełożyć do worków cukierniczych z tytką.
Przygotowanie choinek:
  1. By przygotować choinkę jak na zdjęciach będziemy potrzebować po dwie gwiazdki w każdym rozmiarze, z wyjątkiem najmniejszej. Na czubku najlepiej prezentuje się bowiem tylko jedna gwiazdka.
  2. Na największą gwiazdkę nakładamy na środek odrobinę lukru. Najlepiej używać do tego rękawa cukierniczego z tytką. Układamy drugą gwiazdkę, tak by "gałęzie" się nie pokrywały.
  3. Czynności powtarzamy aż do najmniejszej gwiazdki.
  4. Ma koniec ozdabiamy choinkę pozostałym lukrem i dekorujemy posypką.
Porada:
  1. Jeśli chcemy by choinka była zielona, lukier zabarwiamy barwnikiem.
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger