Szukaj na tym blogu

Inspiracje na dekorowanie pierników




















Składniki na ciasto na pierniczki:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag miodu
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 1 jajo
  • 1 dag sody oczyszczanej
  • 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka kakao
Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
Dodatkowo:
  • barwniki spożywcze
  • posypka maczek, srebrna
  • pisaki spożywcze
  • lentilki czekoladowe
  • posypka śnieżynki 
  • posypka pyłek srebrny i złoty 
Sposób wykonania ciasta na pierniczki: 
  1. Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty). 
  2. Zrobić wgłębienie na środku. Wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajko. (Miód, jeśli nie jest płynny, można wcześniej podgrzać razem z masłem, kakao,cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką).
  3. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale surowe ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu (w przykrytej szklanej lub kamionkowej misie albo po prostu owinięte w folię spożywczą).
  4. Ciastka należy piec w 180 stopniach około 7 minut.
Wskazówki:

  1. Osobiście polecam zabierać się za zajadanie jakieś 7 dni wcześniej, wtedy są najpyszniejsze.
  2. I na koniec: jeśli ozdabiasz pierniczki [ a wypada to zrobić !] to wtedy należy zredukować cukier do 10-15 dag.

Przygotowanie lukru:
  1. Cukier puder miksować z białkami przez około 15 minut.
  2. Gotowy lukier podzielić na tyle miseczek ile kolorów chcemy otrzymać. Dodać barwniki i dokładnie mieszać aż otrzymamy jednolity kolor. 
  3. Kolorowe lukry przełożyć do worków cukierniczych z tytką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger