Szukaj na tym blogu

Pierogi z kapustą i grzybami




Składniki na ciasto:
  • ok. 700 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 500 ml gorącej wody (opcjonalnie 250 ml wody i 250 ml mleka, wówczas pierogi są bardziej sprężyste)
Składniki na farsz
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów leśnych (najlepiej borowiki albo podgrzybki)
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  1. Grzyby zalać wodą i pozostawić na całą noc.
  2. Następnego dnia grzyby gotować przez około 30 minut i odcedzić. Wodę zostawić.
  3. Kapustębulę drobno pokroić i smażyć na patelni, następnie dodać  pokrojone grzyby.
  4. Całość zalać wodą z grzybów i dusić kolejne 30 minut na małym ogniu.
  5. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. 
  6. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i  zagnieść. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut, a następnie rowałkować cienko (ok 4 mm) i wykrawać na przykład szklanką  krążki o średnicy około 5 cm.
  7. Na każdy krążek nałożyć  1 łyżeczkę farszu.
  8. Złożyć na pół i zlepić boki. Opcjonalnie wykonać ozdobny oplot.
  9. Pierogi gotować w dużym garnku przez 3 minuty od wypłynięcia.
Porady:
  1. Nieużywany aktualnie kawałek ciasta przechowujemy w szczelnie przykrytym naczyniu, albo przykrywamy ściereczką, tak by nie obsychał.
  2. Aby ciasto nie przyklejało się do blatu przy wałkowaniu i w trakcie wykonywania pierogów podsypujemy je pod spód mąką.
  3. Gdy wrzucimy pierogi do wody, natychmiast delikatnie mieszamy je drewnianą łyżką, by nie przykleiły się do dna garnka. Później nie trzeba już tego robić.
  4. Należy pilnować by pierogi gotowały się na małym ogniu, zbyt duże wrzenie sprawi, że się rozpadną.
  5. Ilość pierogów gotowanych na raz jest zależna od wielkości garnka, ale nie można przesadzić. Pierogi muszą swobodnie pływać po powierzchni.
  6. Pierogi można przygotować znacznie przed podaniem i zamrozić. W czasie zamrażania należy jednak dbać by się nie skleiły. Najlepiej najpierw rozłożyć je w zamrażalniku tak by się nie stykały, a dopiero jak wstępnie zamarzną ostatecznie  zapakować.
  7. Pierogi z kapustą i grzybami świetnie smakują zarówno w wersji prosto z wody jak i odsmażone.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Moje ulubione z wytrawnych! Mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger